- wąski wysoki słoik [ my wykorzystaliśmy taki po oliwkach]
- ryż [ potrzebujemy go tyle, by wypełnił cały słoik]
- drewniana łyżka/patyk/ołówek o grubości mniej więcej palca
- Do słoiczka wsyp ryż. [W czasie wsypywania staraj sie docisnąć ryż palcami, tak by był w słoiku "ciasno upchany"]
- W środek słoika z ryżem wbij trzonek łyżki. Powinieneś czuć lekki opór w czasie wbijana.
- Spróbuj wyjąć łyżkę, nie dotykając słoika.
OBJASNIENIE:
Kiedy próbujesz wyjąć łyżkę z ryżu podnosisz cały słoik. Dlaczego? Pomiędzy trzonkiem łyżki, a ryżem zachodzi zjawisko tarcia, dlatego ryż "trzyma" łyżkę. Jeśli nie udało ci się podnieść słoika, a łyżka swobodnie się wysunęła, oznacza to, ze ryż był za mało "upchany" w słoiku. ziarenka ryżu miały na tyle dużo miejsca by się przesunąć i łyżka swobodnie się wysunęła. Powtórz eksperyment, starając się mocniej docisnąć ryż, zanim wsuniesz trzonek łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz