31 marca 2017

Transport substancji w roślinie

POTRZEBUJESZ:
  • kwiatki o białych płatkach [ często używa się liści kapusty lub sałaty, ale nią białych płatkach doskonale widać zmieniony kolor]
  • barwnik/ki spożywcze lub  kilka kropel kolorowego tuszu
  • szklane słoiczki/butelki z wodą ( o jeden więcej niż mamy kolorów]
  • nożyczki/nóż
JAK ZROBIĆ:
  1.  Do słoiczków/butelek z wodą dodaj barwniki.
  2. Do każdego słoiczka [ także tego gdzie jest czysta woda ] włóż jeden kwiatek.
  3. Jeśli pozostał ci jeszcze jakiś kwiatek: ostrożnie, nożem przetnij wzdłuż łodyżkę, aż po sam kielich kwiatowy.
  4. Kwiatek z naciętą łodyżką włóż tak, by jedna część łodyżki była w jednym słoiczku, a druga w drugim - obojętna jest w tym przypadku kombinacja kolorystyczna.
  5. Kwiatki pozostaw na min. 24 h.
  6. Sprawdź efekty.
OBJAŚNIENIE:
 Płatki poszczególnych kwiatków zabarwiły się na taki kolor jaki miała woda. W przypadku rośliny z naciętą łodyżką kwiatek ma płatki w dwóch kolorach.
Roślina pobiera z gleby substancje odżywcze, które transportowane są do każdego jej fragmentu. Barwnik z wody, który pojawił się w płatkach jest tego dowodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz