15 kwietnia 2017

Zjawisko odwapniania

POTRZEBUJESZ:
  • butelkę octu 10%
  • wodę
  • tabletki z wapnem
  • dwa słoiczki z zakrętką
  • jajko
  • kilka małych kostek, np z kurczaka
JAK ZROBIĆ:
  1. Do słoiczków wlej ocet.
  2. Do jednego słoiczka włóż jajko, do drugiego kostki 
  3. Na jajku pojawią się maleńkie bąbelki, które stopniowo będą znikać.
  4. Po 24 h ze słoiczka z jajkiem wylej ocet, wyjmij jajko i sprawdź czy skorupka nadal jest twarda. Ze słoiczka z kośćmi wylej ocet i uzupełnij słoiczek świeżym octem, nie wyjmując kości.
  5. Słoiczek, w którym było jajko umyj, napełnij wodą, włóż dwie tabletki z wapnem i jajko wcześniej moczone w occie.
  6. Po 24 h wylej wodę i sprawdź twardość skorupki 
  7. Po około tygodniu wylej ocet ze słoiczka z kośćmi. Sprawdź czy są równie twarde co na początku
WYJAŚNIENIE:
Kwas octowy rozpuszcza skorupkę jajka [ zbudowaną z wapnia], dlatego po wyjęciu z octu jajka mamy wrażenie, ze jest ono miękkie. Podobnie będzie z kośćmi. Poddane działaniu octu staną się bardzo miękkie - można je będzie wyginać.

CIEKAWOSTKI:
  • odwapnianie skorupki jajka wykorzystywane jest przy sztuczce "jajko w butelce". Delikatnie odwapniona skorupka staje się elastyczna, dzięki czemu można przecisnąć jajko przez szyjkę butelki.
  • Jeśli smażoną rybę zalejemy zaprawą octową i pozostawimy na jakiś czas w zamkniętym słoiku, ości ulegną rozpuszczeniu.