- butelkę octu 10%
- wodę
- tabletki z wapnem
- dwa słoiczki z zakrętką
- jajko
- kilka małych kostek, np z kurczaka
- Do słoiczków wlej ocet.
- Do jednego słoiczka włóż jajko, do drugiego kostki
- Na jajku pojawią się maleńkie bąbelki, które stopniowo będą znikać.
- Po 24 h ze słoiczka z jajkiem wylej ocet, wyjmij jajko i sprawdź czy skorupka nadal jest twarda. Ze słoiczka z kośćmi wylej ocet i uzupełnij słoiczek świeżym octem, nie wyjmując kości.
- Słoiczek, w którym było jajko umyj, napełnij wodą, włóż dwie tabletki z wapnem i jajko wcześniej moczone w occie.
- Po 24 h wylej wodę i sprawdź twardość skorupki
- Po około tygodniu wylej ocet ze słoiczka z kośćmi. Sprawdź czy są równie twarde co na początku
Kwas octowy rozpuszcza skorupkę jajka [ zbudowaną z wapnia], dlatego po wyjęciu z octu jajka mamy wrażenie, ze jest ono miękkie. Podobnie będzie z kośćmi. Poddane działaniu octu staną się bardzo miękkie - można je będzie wyginać.
CIEKAWOSTKI:
- odwapnianie skorupki jajka wykorzystywane jest przy sztuczce "jajko w butelce". Delikatnie odwapniona skorupka staje się elastyczna, dzięki czemu można przecisnąć jajko przez szyjkę butelki.
- Jeśli smażoną rybę zalejemy zaprawą octową i pozostawimy na jakiś czas w zamkniętym słoiku, ości ulegną rozpuszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz