- miseczka
- 0,5 kg mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- woda
- piłeczka kauczukowa
- Wsypujemy mąkę do miseczki i dodajemy trochę wody.
- Zagniatamy ciasto. Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy wody, pamiętajmy jednak by wlewać ją małymi porcjami.
- Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
- Weź piłeczkę i spróbuj odbić od ciasta w miseczce.
- Tą samą piłeczkę połóż delikatnie na cieście.
- Weź ciasto do ręki i mocno zaciśnij palce.
- Rozłóż palce, by ciasto swobodnie leżało na dłoni
Kiedy spróbowałeś/łaś odbić piłeczkę od ciast, odbiła się bez problemu. Kiedy jednak położyłeś/łaś ją na cieście momentalnie "utonęła".
Kiedy zaciskałeś/łaś rękę ciasto stawało się twarde jak kamień, kiedy jednak rozłożyłeś/łaś palce zaczęło spływać z dłoni, jakby było cieczą.
Ciecz newtonowska to substancja, która im większym ciśnieniem na nią podziałasz tym twardsza się staje. Nikt nie wie dlaczego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz