28 grudnia 2016

CIECZ NEWTONOWSKA

POTRZEBUJESZ:
  • miseczka
  • 0,5 kg mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • woda
  • piłeczka kauczukowa
JAK ZROBIĆ:
  1. Wsypujemy mąkę do miseczki i dodajemy trochę wody.
  2. Zagniatamy ciasto. Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy wody, pamiętajmy jednak by wlewać ją małymi porcjami.
  3. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
  4. Weź piłeczkę i spróbuj odbić od ciasta w miseczce.
  5. Tą samą piłeczkę połóż delikatnie na cieście.
  6. Weź ciasto do ręki i mocno zaciśnij palce. 
  7. Rozłóż palce, by ciasto swobodnie leżało na dłoni
OBJAŚNIENIE:
Kiedy spróbowałeś/łaś odbić piłeczkę od ciast, odbiła się bez problemu. Kiedy jednak położyłeś/łaś ją na cieście momentalnie "utonęła".
Kiedy zaciskałeś/łaś rękę ciasto stawało się twarde jak kamień, kiedy jednak rozłożyłeś/łaś palce zaczęło spływać z dłoni, jakby było cieczą.
Ciecz newtonowska to substancja, która im większym ciśnieniem na nią podziałasz tym twardsza się staje. Nikt nie wie dlaczego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz