POTRZEBUJESZ:
- kilka wysuszonych rodzynek
- miseczkę
- ciepłą wodę
- Włóż rodzynki do miseczki. Pozostawiając dwie- trzy jako materiał porównawczy
- Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw miseczkę na 20-30 minut
- Wyjmij rodzynki z wody i porównaj z tymi, które odłożyłeś/łas na początku doświadczenia
Stężenie wody w rodzynkach było było inne niż w miseczce, w której się znajdowały. Dlatego woda "przedostała" się przez skórkę otaczającą rodzynki i dostała się do środka. Przenikała do momentu, az stężenia się nie wyrównały.
RADA DLA SUPER KUCHARZA:
Wykorzystaj zjawisko osmozy przy pieczeniu ciasta.
Jeśli namoczysz rodzynki w herbacie lub soku, zanim dodasz je do ciasta, będą miały bardziej wyrazisty smak ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz