1 grudnia 2016

OSMOZA 1

Osmoza – dyfuzja rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu.  Spontanicznie zachodzi od roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o wyższym, czyli prowadzi do wyrównania stężeń obu roztworów.

POTRZEBUJESZ:
  • kilka wysuszonych rodzynek
  • miseczkę
  • ciepłą wodę
JAK ZROBIĆ:
  1. Włóż rodzynki do miseczki. Pozostawiając dwie- trzy jako materiał porównawczy
  2. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw miseczkę na 20-30 minut
  3. Wyjmij rodzynki z wody i porównaj z tymi, które odłożyłeś/łas na początku doświadczenia
OBJAŚNIENIE:
 Stężenie wody w rodzynkach było było inne niż w miseczce, w której się znajdowały. Dlatego woda "przedostała" się przez skórkę otaczającą rodzynki i dostała się do środka. Przenikała do momentu, az stężenia się nie wyrównały.

RADA DLA SUPER KUCHARZA:
Wykorzystaj zjawisko osmozy przy pieczeniu ciasta.
Jeśli namoczysz rodzynki w herbacie lub soku, zanim dodasz je do ciasta, będą miały bardziej wyrazisty smak ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz