- 2 czubate łyżki soli
- kilka świeżych listków sałaty
- wodę
- miseczkę
- łyżkę
- Do miseczki nalej wody.
- Wsyp sól i dokładnie wymieszaj.
- Włóż listki sałaty i pozostaw na ok 20 min.
- Po upływie czasu wyjmij listki i sprawdź czy dalej są takie jędrne i sztywne.
- Wylej wodę z miseczki i dokładnie ją opłucz.
- Wlej świeżą wodę i włóż listki sałaty.
- Pozostaw na 20 min.
- Po upływie czasu wyjmij listki i sprawdź ich jędrność i sztywność.
Stężenie wody w komórkach sałaty i stężenie wody w misce różniły się. Nastąpiła samoistna reakcja mająca na celu wyrównanie stężeń. Woda z komórek sałaty zaczęła przenikać do wody w misce. Komórki tworzące liść sałaty stały się wiotkie, mniej sprężyste. Kiedy zamieniliśmy wodę słona na czystą proces odwrócił się. teraz woda z miski wnikała do komórek, a liść ponownie stał się jędrny i sztywny.
RADA DLA SUPER KUCHARZA:
Jeśli kilkudniowe liście sałaty straciły swoją jędrność, wystarczy włożyć je na 30 min. do wody z cukrem. Odzyskają swoją dawna sztywność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz