- 3 większe słoiczki [ poj. 250 ml] z nakrętkami]
- 3 filtry do kawy
- 2-3 liście czerwonej kapusty [ podartej/pokrojonej na małe kawałki
- pęczek rzodkiewek [ same główki, bez liści]
- garść owoców ligustru
- woda
- nieduży rondelek
- Do rondelka nalać ok 150 ml wody
- Wrzucić owoce ligustru.
- Zagotować.
- Na słoiczek nałożyć filtr
- Przelać zawartość garnka przez filtr.
- Ostudzić.
- Zakręcić słoiczek
- Czynności powtórzyć, gotując kapustę, a następnie gotując rzodkiewkę.
OBJAŚNIENIA:
Wywar z czerwonej kapusty jest najbardziej rozpowszechnionym wskaźnikiem pozwalającym określić ph danej substancji.W przypadku ph powyżej 7 czyli w środowisku kwasowym zmienia barwę od zielonej po niebieska, podczas gdy w środowisku kwaśnym - od czerwonej po żółtą.
W każdej kuchni znajdziemy jednak więcej takich produktów: herbata, sok z buraków, sok z czarnego bzu...
Wystarczy odrobina ciekawości i cierpliwości
CIEKAWOSTKI:
Sok z buraków w środowiskach zasadowych |
Sok z buraków w środowiskach kwasowych |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz