17 listopada 2016

NATURALNE WSKAŹNIKI DO OKREŚLENIA PH

Pionowo od lewej: kwasek cytrynowy, soda oczyszczona w roztworze wodnym, sok z kiszonych ogórków, proszek do prania rozpuszczony w wodzie. Poziomo od góry: wskaźnik z ligustru, wskaźnik z czerwonej kapusty, wskaźnik z rzodkiewki.
POTRZEBUJESZ:
  • 3 większe słoiczki [ poj. 250 ml] z nakrętkami]
  • 3 filtry do kawy
  • 2-3 liście czerwonej kapusty [ podartej/pokrojonej na małe kawałki
  • pęczek rzodkiewek [ same główki, bez liści]
  • garść owoców ligustru
  •  woda
  • nieduży rondelek
JAK ZROBIĆ:
  1. Do rondelka nalać ok 150 ml wody 
  2. Wrzucić owoce ligustru.
  3. Zagotować.
  4. Na słoiczek nałożyć filtr
  5. Przelać zawartość garnka przez filtr.
  6. Ostudzić.
  7. Zakręcić słoiczek
  8. Czynności powtórzyć, gotując kapustę, a następnie gotując rzodkiewkę.
PAMIĘTAJ, ŻEBY ZA KAŻDYM RAZEM UMYĆ DOKŁADNIE RONDELEK!

OBJAŚNIENIA:
Wywar z czerwonej kapusty jest najbardziej rozpowszechnionym wskaźnikiem pozwalającym określić ph danej substancji.W przypadku ph powyżej 7 czyli w środowisku kwasowym zmienia barwę od zielonej po niebieska, podczas gdy w środowisku kwaśnym - od czerwonej po żółtą.
W każdej kuchni znajdziemy jednak więcej takich produktów: herbata, sok z buraków, sok z czarnego bzu...
Wystarczy odrobina ciekawości i cierpliwości

CIEKAWOSTKI:
Sok z buraków w środowiskach zasadowych
 Oto przykłady jak zareaguje sok z buraków w połączeniu z innymi substancjami, obecnymi w każdym domu:
Sok z buraków w środowiskach kwasowych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz