- talerzyk
- nóż
- wodę utlenioną [ najwygodniej jest mieć taka z zakraplaczem]
- kawałki warzyw i owoców
- kawałeczek miesa [ surowego]
- kawałek ryby
- kawałki/próbki produktów mlecznych [ ser, twaróg, śmietana itp.]
- ułóż produkty tak, by nie stykały się ze sobą na talerzyku.
- Na każdy produkt nanieś kilka kropli wody utlenionej i obserwuj co się dzieje.
- Dlaczego na niektórych produktach pojawiła się piana?
Woda utleniona reaguje z białkiem tworząc charakterystyczne "bulgotanie", w wyniku którego rozkładana jest na wodę i tlen. Najwięcej białka zawiera mięso, dlatego podczas tej próby mogłeś/łaś najlepiej zaobserwować reakcję. owoce i warzywa, mają śladowe ilosci białka, w związku z tym, reakcja była niezauważalna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz