15 listopada 2016

WYKRYWANIE BIAŁKA

POTRZEBUJESZ:
  • talerzyk
  • nóż
  • wodę utlenioną [ najwygodniej jest mieć taka z zakraplaczem]
  • kawałki warzyw i owoców
  • kawałeczek miesa [ surowego]
  • kawałek ryby
  • kawałki/próbki produktów mlecznych [ ser, twaróg, śmietana itp.]
JAK ZROBIĆ:
  1. ułóż produkty tak, by nie stykały się ze sobą na talerzyku.
  2. Na każdy produkt nanieś kilka kropli wody utlenionej i obserwuj co się dzieje.
  3. Dlaczego na niektórych produktach pojawiła się piana?
OBJAŚNIENIE:
Woda utleniona reaguje z białkiem tworząc charakterystyczne "bulgotanie", w wyniku którego rozkładana jest na wodę i tlen. Najwięcej białka zawiera mięso, dlatego podczas tej próby mogłeś/łaś najlepiej zaobserwować reakcję. owoce i warzywa, mają śladowe ilosci białka, w związku z tym, reakcja była niezauważalna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz