18 listopada 2016

WYKRYWANIE SKROBII

POTRZEBUJESZ:
  • talerzyk
  • nóż
  • jodynę [ najwygodniej jest mieć taka z zakraplaczem]
  • kawałki warzyw i owoców
  • kawałeczek miesa [ surowego]
  • kawałek ryby
  • kawałki/próbki produktów mlecznych [ ser, twaróg, śmietana itp.]
  • mąka ziemniaczana
JAK ZROBIĆ:
  1. Ułóż produkty tak, by nie stykały się ze sobą na talerzyku.
  2. Na każdy produkt nanieś kilka kropli jodyny i obserwuj co się dzieje.
  3. Dlaczego na niektórych produktach pojawiły się granatowe lub ciemnoniebieskie plamy?
OBJAŚNIENIE:
Skrobia to jeden z najprostszych cukrów.
W analizie chemicznej próba jodowa jest wykorzystana do określenia zawartości skrobi w roztworze.
Jeśli ta jest, roztwór barwi się na granatowo, niebiesko czasem lekko czerwonawo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz