Turgor – stan napięcia ściany
komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz
komórki. Efektem turgoru jest stan jędrności tkanek roślinnych oraz
możliwość zachowania kształtu i sztywności nawet tych elementów, które
pozbawione są tkanek mechanicznych.
POTRZEBUJESZ:
- surowy ziemniak lub świeży ogórek
- nóż
- dwie miseczki
- woda
- sól
- Do miseczek nalej wody [ ok 200 ml].
- Do jednej z miseczek wsyp ok 20 g soli.
- Z ziemniaka lub ogórka odkrój dwa plastry o grubości ok 0,5 cm.
- Weź plaster w palec wskazujący i kciuk [ tak, by pomiędzy palcami było widać cały plaster] i delikatnie naciskaj palcami, sprawdzając jak sprężyste są tkanki.
- Do każdej miseczki włóż jeden plaster i odczekaj 20 min.
- Sprawdź sprężystość tkanek w każdym z plastrów.
- Plaster z miseczki gdzie była woda z solą włóż teraz do miseczki z czystą wodą. Pozostaw na 20 min.
- Ponownie sprawdź sprężystość tkanek.
Kiedy wkładasz ogórek do czystej wody stężenie wody w miseczce i w ogórku jest takie samo. Stężenie wody z sola i wody w ogórku jest różne, dlatego komórki ogórka "tracą wodę" by wyrównać stężenie, a sam ogórek staje się wiotki. Kiedy włożysz ogórek ponownie do czystej wody, komórki uzupełnią wodę i ogórek znów będzie sprężysty.
DLA CIEKAWSKICH:
Wykonaj to doświadczenie z ziemniakiem. Najpierw surowym, a nastepnie ugotowanym. Porównaj wyniki i wyciągnij wnioski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz