7 listopada 2016

TURGOR



Turgor – stan napięcia ściany komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz komórki. Efektem turgoru jest stan jędrności tkanek roślinnych oraz możliwość zachowania kształtu i sztywności nawet tych elementów, które pozbawione są tkanek mechanicznych.


POTRZEBUJESZ:
  • surowy ziemniak lub świeży ogórek 
  • nóż
  • dwie miseczki
  • woda
  •  sól
 JAK ZROBIĆ:
  1. Do miseczek nalej wody [ ok 200 ml].
  2. Do jednej z miseczek wsyp ok 20 g soli.
  3. Z ziemniaka lub ogórka odkrój dwa plastry o grubości ok 0,5 cm.
  4. Weź plaster w palec wskazujący i kciuk [ tak, by pomiędzy palcami było widać cały plaster] i delikatnie naciskaj palcami, sprawdzając jak sprężyste są tkanki.
  5. Do każdej miseczki włóż jeden plaster i odczekaj 20 min.
  6. Sprawdź sprężystość tkanek w każdym z plastrów.
  7. Plaster z miseczki gdzie była woda z solą włóż teraz do miseczki z czystą wodą. Pozostaw na 20 min.
  8. Ponownie sprawdź sprężystość tkanek.
 OBJAŚNIENIE:
Kiedy wkładasz ogórek do czystej wody stężenie wody w miseczce i w ogórku jest takie samo. Stężenie wody z sola i wody w ogórku jest różne, dlatego komórki ogórka "tracą wodę" by wyrównać stężenie, a sam ogórek staje się wiotki. Kiedy włożysz ogórek ponownie do czystej wody, komórki uzupełnią wodę i ogórek znów będzie sprężysty.

DLA CIEKAWSKICH:
Wykonaj to doświadczenie z ziemniakiem. Najpierw surowym, a nastepnie ugotowanym. Porównaj wyniki i wyciągnij wnioski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz